Geschiedenis

Een stukje geschiedenis
De geschiedenis van onze school begint in februari 1879. Nadat in januari van dat jaar landelijk de unie 'Een school met de Bijbel' werd opgericht als reactie op het toenmalige onderwijsbeleid, volgde een maand later de oprichting van het locale comité 'Een school met de Bijbel' te Lexmond. Dit vormde tevens het begin van een plaatselijke schoolvereniging. Om diverse redenen kon niet gelijk worden overgegaan tot het bouwen van een school.
 
Lager onderwijs
Pas in april 1907 kon een twee-klassige school, met een schoolhuis erbij, in gebruik worden genomen. Dit complex werd in 1978 verlaten. Met ingang van genoemd cursusjaar werd 'Het Kompas' in gebruik genomen.

Kleuteronderwijs
Op 18 november 1946 vond de oprichtingsvergadering plaats voor de stichting van een kleuterschool te Lexmond. Op 1 maart 1948 werd de school officieel geopend. Nadat er diverse locaties als onderkomen hadden gediend, werd in 1972 'De Rank' in gebruik genomen.

Basisonderwijs
In 1985 zijn beide scholen opgegaan in de nieuwgevormde basisschool. In 1989 kwam het tot een inpandige integratie, hetgeen leidde tot teruggave van 'De Rank' aan de gemeente. Per 1 januari 2004 vond er een besturenfusie plaats tussen de besturen van de Christelijke scholen uit Ameide, Lexmond,Meerkerk/Zijderveld, Nieuwland en Schoonrewoerd. Sinds die tijd valt Het Kompas onder de vereniging TriVia
 
Brede School De Bijenkorf
In maart 2009 is Brede School De Bijenkorf geopend. Aan onze school is een bibliotheek, peuterspeelzaal, kinderdagopvang en openbare basisschool gebouwd. Met al deze voorzieningen heeft Lexmond alle faciliteiten voor kinderen op één locatie. De partijen proberen op verschillende punten samen te werken. CBS Het Kompas is één van de participanten van Brede school de Bijenkorf. CBS Het Kompas blijft een zelfstandige school onder het bestuur van TriVia.
 
Heeft u vragen dan kunt u altijd langslopen, een afspraak maken of even bellen / mailen. Van harte welkom!